Professional

Op deze pagina vind je alle informatie die je belangrijk is voor jou als professional

Wat is Libraz

De LibraZ-module is een complete en geïntegreerde behandelaanpak voor kinderen/jongeren met eetstoornissen tot 18 jaar, waarbij een nauwe samenwerking bestaat tussen de somatische behandelaren en psychologische behandelaren. Wij geloven dat door het inzetten van verschillende soorten zorg we snel en effectief grip krijgen op een eetstoornis. De overweging over welk zorgaanbod het beste past bij de zorgvraag zal worden gemaakt door het behandelteam en zal worden afgestemd met client en ouders. Dit betekent dat de behandeling inhoudelijk op elkaar is afgestemd en dat er duidelijke afspraken zijn over verantwoordelijkheden en overleg/contactmomenten tussen de behandelaren.

De LibraZ-module is in de regio Centraal Gelderland ontstaan vanuit een intensieve samenwerking tussen Rigtering, Prolis en ziekenhuis Rijnstate. Hiernaast zijn er samenwerkingslijntjes met meerdere gespecialiseerder GGZ-instellingen voor eetstoornissen in ons land. Inmiddels spreken alle betrokkenen in deze samenwerking dezelfde taal, gebruiken dezelfde methodiek en is duidelijk wat van ieder te verwachten is. Dit betekent duidelijkheid en voorspelbaarheid voor de jeugdige en haar/zijn ouders, en zo min mogelijk ruimte voor manipulatie voor de eetstoornis. Wij werken volgens de richtlijnen in de GGZ-standaarden voor eetstoornissen. Vanuit de ontwikkelingen voor een landelijke aanpak eetstoornissen voor kinderen en jeugdigen (K-EET) zijn wij de al bestaande samenwerking gaan uitbreiden en concretiseren, met als resultaat deze LibraZ-module.

Wat is het doel?

Met de LibraZ-module proberen we een compleet behandelaanbod te creëren waardoor kinderen en jongeren met eetstoornissen zo snel mogelijk behandeld worden. Door een duidelijke, gezamenlijke verantwoordelijkheid vormen we een sterk netwerk voor deze problematiek, waardoor kinderen en jongeren niet tussen de wal en schip vallen. Juist bij jongeren met eetstoornissen is het soms moeilijk een goede plek te vinden omdat de eetstoornis vaak onderdeel is van grotere of meervoudige problematiek en we in het huidige (landelijke) zorgsysteem te maken hebben met vaste zorglijnen en beleidsgrenzen van (vooral de grote) aanbieders. Door onze kennis, ervaring en verschillende disciplines te bundelen hebben we niet alleen een compleet aanbod, maar nemen we ook gezamenlijk de verantwoordelijkheid om alle jeugdigen met eetstoornissen te helpen.

In onze zorgtrajecten is de diagnose niet leidend maar de persoon die zorg vraagt. Wij vinden dit passend binnen het uitgangspunt van de positieve gezondheid en de werkwijze binnen de nieuwe GGZ. Wie is de client en waar liggen de krachten en knelpunten, waar we middels de inzet van verschillende behandelmethoden mee aan de slag gaan. Daarnaast maken wij maximaal gebruik van (steun)netwerken in en om het gezin en trachten wij zo licht als mogelijk in te steken op de hulpvragen. Samenwerken met maatschappelijk initiatieven in het voorliggende velden is een wezenlijk onderdeel van onze zorg.

Wij gaan uit van de overtuiging dat eetstoornissen nooit over eten (of niet willen eten/niet kunnen stoppen met eten) gaan. Altijd zijn er onderliggende factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling of de instandhouding van de eetproblemen/eetstoornis. Vanaf de start van de behandeling proberen wij een analyse te maken van deze onderliggende factoren. Zodra de eetstoornis enige stabiliteit heeft bereikt (gewicht stabiel en hoog genoeg om invloed te hebben op het cognitieve denken, in overleg met kinderarts), wordt behandeling breed ingezet op deze onderliggende factoren of beeldvorming (indien nodig).

Concrete doelen

  • Een duidelijke en betrouwbare route zijn voor jeugdigen, hun ouders en verwijzers uit de regio Arnhem naar een goed behandelaanbod voor jeugdigen met eetstoornissen.
  • Jeugdigen met eetstoornissen en hun gezin in de regio Centraal Gelderland zo snel mogelijk behandelen, met als doel verkorten behandelduur en verminderen ernst van problematiek. Binnen 4 weken na verwijzing van de kinderarts vindt een eerste beeldvormend gesprek plaats met ouders en kind. Hieruit volgt een behandeladvies.
  • Gezamenlijke verantwoordelijkheid dragen om deze groep jeugdigen zo snel mogelijk te helpen, met als doel dat er altijd zorg geboden kan worden, zodat geen enkele jeugdige met een eetstoornis tussen wal en schip valt.
  • Verhogen van de kennis over, ervaring met en specialisatie van eetstoornissen bij jeugdigen in regio Arnhem, bij alle betrokkenen die werken met eetstoornissen en die werken met jongeren die dit risico lopen. Doel is om jeugdigen zo snel mogelijk te bereiken en te helpen bij (dreigende) eetstoornissen, zodat behandeling snel kan starten. Hierbij hoort opleiding, intervisie, supervisie van behandelaren, klinische les verpleegkundig personeel, zorgcoördinatoren scholen, huisartsen, wijkcoaches, ect. Ook onderdeel zijn van K-EET provincie Gelderland is hierbij essentieel.
  • Verbeteren doorstroom 18-/18+ bij kinderen met een eetstoornis.
  • Verminderen van de zorgkosten.

Voor Wie?

De LibraZ-module is bedoeld voor jeugdigen tot 18 jaar met een (startende) eetstoornis (anorexia, boulimia, eetbuistoornis/BED), waarbij de kinderarts inschat dat ambulante behandeling verantwoord is op basis van de somatische gezondheid en (sociale en/of psychiatrische) stabiliteit van de jeugdige.

De jeugdige kan starten met de LibraZ-module met een aantal hulpvragen:

    • Behandeling bij een eetstoornis (en ter voorkoming van aanmelding bij eetkliniek).
    • Behandeling als wachtlijstoverbrugging voor behandeling bij eetkliniek.
    • Behandeling of beeldvorming bij onderliggende problematiek (evt. terwijl de jeugdige ondertussen wordt behandeld voor de eetstoornis in de eetkliniek als het gewicht tijdelijk zo laag is geweest dat behandeling bij de eetkliniek noodzakelijk was; als deze behandeling eenmaal is opgestart is het niet wenselijk deze te onderbreken). De behandeling kan gericht zijn op diagnostiek/behandeling bij autisme, dwangstoornis, emotieregulatietherapie, etc.
    • Nazorg en behandeling voor onderliggende problematiek na behandeling van een eetstoornis.

Werkwijze

Bij de LibraZ-module werken wij volgens de richtlijnen van de Zorgstandaard Eetstoornissen (GGZ-standaarden eetstoornissen). Zowel Rigtering als Prolis zijn aangesloten bij het landelijke eetstoornissen-netwerk (www.eetstoornissennetwerk.nl) en de K-EET-kerngroep Gelderland.

De zorgaanbieders binnen de LibraZ- module zijn flexibel, realistisch en bereid tot het leveren van maatwerk. De zorgaanbieders zijn gespecialiseerd in eetstoornissen, volgen (gezamenlijke) intervisies en opleidingen om up to date te blijven op dit gebied. Er is een blijvende drive om te verbeteren in het zorgaanbod voor jeugdigen met eetstoornissen en dit beschouwen zij als een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Ons uitgangspunt is dat verschillende disciplines niet op een hiërarchische manier  zich naar elkaar verhouden, maar dat wij vanuit een gedeelde visie op zorg (gestoeld op positieve gezondheid/ de nieuwe GGZ) het beste willen voor de client en dat ieder zijn/ haar input daarin meegenomen mag worden.

Als de LibraZ-module vanwege (somatische en/of psychiatrische) risico’s niet passend is voor een jeugdige ondersteunen wij de jeugdige richting de juiste behandelplek. Samenwerking met eetklinieken RIntveld en Amarum, Karakter Pro Persona wordt hierbij gezocht en verder uitgebouwd. Ook de samenwerking met spoedzorg vanuit deze organisaties, waaronder IHT (HIC) en FACT, wordt steeds meer uitgewerkt.

Aanmelding en inschatting

  • Jeugdigen worden aangemeld bij Rigtering. Zij vullen inschrijfformulier in van Rigtering en sturen verwijsbrief op.
  • Jeugdigen die worden aangemeld met een eetstoornis bij Rigtering moeten een verwijzing hebben van de kinderarts of de huisarts; als er sprake is van anorexia altijd van de kinderarts. De kinderarts is verantwoordelijk voor de somatische gezondheid van de client.
  • Zodra het inschrijfformulier en de verwijzing binnen is wordt de jeugdige binnen max. 4 weken na aanmelding uitgenodigd voor een inschattingsgesprek samen met haar/zijn ouders. In dit gesprek wordt bepaald (eventueel na overleg met de kinderarts/huisarts) of de jeugdige bij LibraZ op de juiste plek is, wat op korte termijn nodig is en wanneer de jeugdige kan starten met behandeling.
  • Tijdens de inschatting worden de behandelovereenkomst en toestemmingsformulier voor het delen van informatie met behandelaren van LibraZ ondertekend door jeugdige en ouders.
  • In MDO LibraZ wordt de inschatting besproken en overlegd of de jeugdige past bij LibraZ en wat LibraZ op dat moment kan bieden. Als het niet passend is zorgt Rigtering voor toeleiding naar juiste plek (Karakter, coach, eetkliniek, kinderarts).
  • Als de jeugdige bij LibraZ geholpen kan worden wordt het voorstel teruggekoppeld aan ouders, kind en verwijzer.

Behandeling

  • Er wordt een gezamenlijk dossier geopend voor de jeugdige in de LibraZ-module. Rigtering stuurt de verwijzing naar Prolis en Rigtering en Prolis vragen beiden een beschikking aan.
  • Voor ouders zijn twee ouderavonden ontwikkeld waarbij uitleg wordt gegeven over wat een eetstoornis is en wat zij als ouders kunnen doen (of beter niet kunnen doen).
  • De behandeling wordt ingepland na wachtlijst. Samen met Prolis (en evt. Rijnstate) wordt met de jeugdige en ouders afgesproken wat in tussenliggende periode nodig is voor het gezin. Als er een overbrugging geboden wordt tot start behandeling worden duidelijke afspraken vastgelegd over wat wel en niet mogelijk is en welke verantwoordelijkheden er genomen (kunnen) worden. Er is nog geen regiebehandelaar betrokken gedurende het overbruggingstraject.
  • In een MDO wordt met de behandelaren (zoals voorgesteld na het LibraZ MDO) vastgesteld wie aanwezig zijn bij het startgesprek. Daarna wordt het startgesprek gepland.
  • Alle betrokken zorgverleners zijn verantwoordelijk voor hun eigen handelen en dossiervoering. Vanaf de start van de behandeling is de GZ-psycholoog (of indien nodig de kinder-en jeugdpsychiater) de regiebehandelaar van het behandeltraject. De regiebehandelaar is het aanspreekpunt voor vragen, coördineert de zorg van de jeugdige en diens gezin en is (eind-)verantwoordelijk voor het behandelproces (per 2017 vastgesteld in kwaliteits-statuut GGZ).

Consultatie en supervisie:

Vaak is een eetprobleem een van de uitingsvormen die iemand heeft om spanningen in zijn of haar leven aan te kunnen, om controle of grip te krijgen of om nare gevoelens niet te hoeven voelen. En vaak zijn deze jeugdigen juist ook voor andere klachten in behandeling, bijvoorbeeld trauma, dwangen, angst of stemmingsproblemen. Een eetprobleem is echter vaak spannend voor zowel het gezin als voor de behandelaar/professional omdat het directe gevolgen heeft voor de somatische gezondheid van de client. Toch komt het steeds vaker voor en kom je dus als professional in aanraking met clienten met eetproblemen of eetstoornissen. Dit eetprobleem kan bij de start van de behandeling aanwezig zijn of gaandeweg ontstaan. Het is niet altijd nodig om iemand direct te verwijzen voor deze eetproblematiek en het kan soms zelfs een contra-indicatie zijn dit te doen omdat de therapeutische relatie dan verbroken wordt. Binnen LibraZ bieden wij de mogelijkheid een inschatting (consultatie) te doen van de eetstoornis door overleg te hebben met jou als professional of door de jeugdige met ouders eenmalig te zien voor een gesprek bij Rigtering. Wij denken vervolgens mee in een behandeladvies en bieden, indien gewenst. de mogelijkheid jou door middel van supervisie te ondersteunen bij de behandeling van de eetproblematiek, of in te bedden in een bredere behandeling voor angst-en stemmingsproblemen of emotieregulatie-problemen.

Wij zijn aangesloten bij de K-EET groep Gelderland

Kinderen en jongeren met een eetstoornis – of een kwetsbaarheid daarvoor – verdienen eerdere herkenning van hun probleem, beter begrip en effectievere behandeling. Vroegtijdig herkennen en behandelen leidt namelijk tot minder lijden, minder maatschappelijke kosten en minder ernstig zieke kinderen en jongeren. Binnen de landelijke Ketenaanpak EETstoornissen (K-EET) hebben professionals en ervaringsdeskundigen gewerkt aan oplossingen voor hardnekkige problemen in de ‘keten’ van eetstoornissen.

Er is vanuit dit initiatief een collegiale, telefonische advieslijn voor zorg- en jeugdhulpprofessionals K-EETi.

Iedere werkdag bereikbaar tussen 12.00 en 13.00 uur via 085-760 3375.